Domestic Science
RUM #2 2015

Domestic Science – ett unikt och tillfälligt samarbete mellan Note Design Studio, Aveqia Stockholm och Tidskriften Rum under Stockholm Design Week 2015.

Note Design Studio ville inte göra en till utställning. Och vem vill se en till stol på ett podium? Note Design Studio var trötta på att prata om sig själva. Och vem orkar längre lyssna på haranger om inspiration från det nordiska landskapet? ”Nä, lägg ut det där på någon annan så gör vi underhållning av det i stället.” Sagt och gjort. Note Design
Studio har fullständigt släppt tyglarna och lagt uppgiften att kommunicera sina produktnyheter på kockar och redaktörer. Denna tidning och hela dess tema tillskrivs projektet Domestic Science, eller hemkunskap som vi säger på svenska. Här utforskar vi mötet mellan design, arkitektur och gastronomi. Vi lever i ett överflöd av produkter, möbler och ting att det kan kännas övermäktigt att ta till sig ytterligare en. Det finns ett stort behov av nya sätt att betrakta och tala om design på. Här har vi lånat gastronomins vokabulär, metodik och teknik. Disciplinerna har många gemensamma nämnare, där det mest fundamentala förstås är att vi måste äta, annars dör vi. Och människan har sedan urminnes tider tillverkat (designat) redskap för att överleva och hantera detta faktum. Precis som tingen omkring oss, frambringar maten vi äter minnen och
känslor, samt bygger relationer. Mat är dessutom, likt design, mer än vad man ser vid första anblick. Det är biologi, psykologi, transport, ekonomi, politik, vetenskap, djurkunskap, jordbruk, klimat och så vidare. Mat är världens största ekonomi. En industri som står inför samma problematik som möbel- och designbranschen; en massproduktion som leder till att formgivare förlorar kontrollen och slutkonsumenten tappar förtroendet för producenten. Som en konsekvens ser vi nu båda discipliner dra åt det småskaliga hållet, där man kan ha kontroll i varje led. Mat och design i kombination är så hett och grundläggande att en av de främsta designskolorna i världen, Design Academy Eindhoven i Nederländerna, i höstas startade ett program som fokuserar just på denna fusion. Det är inte bara lockande att använda gastronomins vokabulär för att tala om design och arkitektur, det är direkt logiskt. Och förmodligen ett av de äldsta språken som människan behärskat.

Vidare till samtalet mellan Note och Aveqia: Har vi råd att lägga en havskräfta på det här?

Frida Jeppsson Prime
Tillbaka